Zand in de geldmotor

Waarom zou een klant jou niet betalen? Je hebt toch aan alle voorwaarden en overeenkomst voldaan? Dan ligt het toch niet aan mij, de ondernemer, dat er niet betaald wordt? Of zit er toch zand onder de motorkap? En wat doe jij daarmee?

Niet betaalde facturen en een stagnerende cashflow, helaas voor veel bedrijven een harde realiteit. Ze fixeren je aandacht en vragen alle creativiteit van je. Als bedrijf schiet je al gauw in de stand om te overleven! Dan zit je gevangen in een cirkel en daar uit komen is niet eenvoudig.

Ten eerste is het belangrijk om je zaken goed op orde te hebben. Leveringsvoorwaarden en heldere afspraken zijn een absolute must. Gelukkig is dit betrekkelijk eenvoudig te realiseren. Screening van je klanten werkt natuurlijk ook in je voordeel.

Toch kan je nog een ongelofelijke stap zetten. Namelijk onderzoeken waarom klanten jou niet betalen. Ik ben namelijk van mening dat onder de motorkap van je bedrijf nog zaken spelen die bijdragen aan het hierboven beschreven proces. Ogenschijnlijk lijkt dit niet aan de orde, maar als je dieper durft te kijken dan kom je van alles tegen.

Ben je wel helemaal duidelijk naar de klant? Komt je boodschap werkelijk aan? Vind jij zelf wel dat wat je levert de moeite waard is? Of ben jij het wel waard om betaald te worden? Je zult verbaasd staan welke antwoorden deze vragen opleveren als je ze eerlijk bekijkt. De ervaring leert dat er veel onzichtbare factoren zijn die absoluut niet bijdragen aan het proces.

Heb je niet betalende klanten? Neem dan eens even de tijd kritisch te kijken naar jouw eigen bijdrage in het geheel. Veel onbekende patronen zullen dan aan het licht komen. Als je je bewust bent van deze patronen, dan is het nog een kleine stap om resultaat te gaan boeken. Veranderen is namelijk niet moeilijk, weten wΓ‘t te veranderen des te meer!

Een soepel draaiende motor levert productiviteit en creativiteit op. Je krijgt wederom aandacht voor je klanten en kansen in de markt. Hierdoor zullen ook andere processen beter op gang komen. Een coach of adviseur kan je een bedrijf hier ook goed mee helpen. Vaak is de onderneming blind voor eigen patronen en blokkades. Geld heeft vaak een diepere betekenis, kennis hiervan levert nog meer geld op!

  • Bouw je bedrijf om je leven heen en niet andersom

  • Vrijheid in werk en inkomen als ondernemer. Als jij dit wilt neem je contact met me op. Laten we samen kijken waar we kunnen beginnen.
  • Wees gerust. Ik neem je gegevens niet ongevraagd op in een bestand en respecteer je privacy.

Laatste berichten van Maurice van den Heuvel (alles zien)