Wat is een slachtoffer rol aannemen?

Het aannemen van een rol als slachtoffer is het tegenovergestelde van verantwoordelijkheid nemen. Zo simpel is het eigenlijk.

Ik wil wel onderscheid maken tussen verschillende begrippen ‘slachtoffer’:

  1. Het ‘onvrijwillige’ slachtoffer. In deze rol ben je min of meer gedwongen door de omstandigheden. Je kan soms ook spreken van letsel en fysieke impact. Iedereen wordt wel eens slachtoffer van een baas, crimineel of partner. Een slachtoffer doorloopt 3 fases: Schok of impact-fase, de Naschokfase en de fase van Verwerking.
  2. Het vrijwillige slachtoffer. Meestal neem je deze rol onbewust aan (bijvoorbeeld naar een kopie van je ouders) en is er geen faseverloop om er weer vanaf te komen. Helaas heeft ieder mens ook wel eens vrijwillig deze rol aangenomen (beweer ik althans!)

Slachtoffer rol herkennen en loslaten

Het herkennen en aanvaarden dat je je als slachtoffer gedraagt is een proces. Niet vaak ben je in staat je houding zelf te herkennen. En na de herkenning is het proces van loslaten ook niet eenvoudig. Een coach of therapeut zal je hopelijk wijzen op je houding.

Vervolgens kan je op 2 manieren uit je slachtofferschap stappen. Ten eerste kan je het negeren. We kiepen er een lading zand over en we praten er niet meer over. Dit werkt absoluut en wordt dagelijks toegepast door hele volksstammen. Helaas blijft het onderhuids knagen en heeft jouw omgeving absoluut door wat er met je aan de hand is. Let maar eens op welke mensen je tegenkomt en hoe men reageert op jou. Ik garandeer je dat dit niet plezierig is.

Je kan ook besluiten om je destructieve houding los te laten.

Verantwoordelijkheid nemen voor de omstandigheden

Verantwoordelijkheid nemen is de oplossing van slachtofferschap…

Stel je eens voor dat je wordt ontslagen en je hebt geen idee waarom. De uitleg van je baas slaat helemaal nergens op! Mensen om je heen leven met je mee en ‘staan volledig achter jou’. Heel fijn natuurlijk. Maar dan herinnert iemand jou aan het feit dat dit de derde keer is binnen 3 jaar dat je ontslagen wordt. Elke keer is er geen aanwijsbare reden te ook maar kan kloppen. Alle werkgevers zijn gewoon stom.

Maar is dat wel zo? Zit er een patroon in jouw leven en ben je inderdaad elke keer op straat gezet zonder reden? Dan wordt de kans steeds groter dat er toch iets in jouw ‘systeem’ aanwezig is wat dit patroon oproept. Jij bent tenslotte de gemene deler in het hele circus.

Accepteren en actie ondernemen

Dus… Ben jij slachtoffer van je eigen slachtofferrol? Dan is het nu tijd om actie te ondernemen. Je kan natuurlijk meteen op zoek gaan naar de volgende baan, of een uitkering blijven genieten. Beter is het om hulp te vragen en grondig te onderzoeken wat jouw patroon veroorzaakt.

Dan kan je de oorzaak van dit patroon eindelijk accepteren. Heel belangrijk is dat je niet opnieuw een rol aanneemt van slachtoffer. Dus niet van: ‘Ik ben wel heel zielig dat ik dit mezelf heb aangedaan’. Want dan bouwt er zich een nieuw trauma op en ben je even ver van huis.

Na acceptatie kan je mogelijk actie ondernemen en de omstandigheden en jouw leven op een ander spoor zetten. Een mooi voorbeeld van Life Planning!

Slachtofferrol aannemen