Persoonlijke Ontwikkeling

Wat is Persoonlijke Ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling is nog steeds Hot! Elke HRM manager of coach, counselor of trainer praat over Persoonlijke Ontwikkeling. En terecht.

Maar wat is dit nou eigenlijk? Waarom heeft iedereen het erover en wat is het niet?

Elk mens wil groeien in zijn of haar leven. De wens naar groei is zelfs ingebakken in mens-zijn en dat zie je ook terug in de natuur. Elk levend wezen, plant, dier of mens, streeft naar een fase van groei. Je ziet dit ontstaan in cycli van bijvoorbeeld bladval in de herfst om vervolgens weer in het voorjaar te kunnen groeien. Maar hoe blijf je als mens nu groeien?

Persoonlijke Ontwikkeling of Persoonlijke Groei?

Ontwikkeling en Groei lijkt tegengesteld aan elkaar? Toch is dit min of meer hetzelfde wat mij betreft. Groei is de niet te voorkomen drang en eigenschap tot vermeerdering. Dit kan resulteren in een wens tot het laten groeien van je bedrijf of inkomen. Of de wens om kinderen op aarde te zetten.

Persoonlijke Ontwikkeling is volgens mij een onderdeel van deze groei. Je zelf beter leren kennen en het verbeteren of leren van vaardigheden. Vaak lees je ook: Ont-Wikkeling. Oftewel het weghalen van lagen van je persoonlijkheid om dichter bij je kern te komen. Het komt dus neer op het laten groeien van jou als persoon en de ruimte hiervoor ontstaat door Ontwikkeling. Kan je het nog volgen?

Hoe kan ik mezelf ontwikkelen of hoe kan ik groeien?

De groei en ontwikkeling van jou als persoon staat nooit stil, zelfs als je het zou willen. Je kan namelijk niet tegen de natuur ingaan. Wanneer je je gaat verzetten tegen deze groei (wat ook veel gebeurt) dan ontstaat er een wrijving in je leven. Een partner die niet meer bij je past of een baan die niet bijdraagt aan jouw eigen weg kan je snel opbreken.

Je kan jouw weg wel een stukje makkelijker maken. Door niet al te veel weerstand te bieden aan de ontwikkelingen in je leven en te blijven investeren in jouw vaardigheden en bewustzijn. Hoe doe je dat?

  • Volg een cursus of opleiding op het gebied van bewustzijnsgroei
  • Zorg dat jouw werkgever een POP (Persoonlijk Ontwikkelings Plan) aanbiedt en grijp die kans
  • Leer een nieuwe vaardigheid op het gebied van beweging of sport (massagecursus?)
  • Omring je met mensen die je wat kunnen leren over leven en omgaan met teleurstellingen

Houdt de ontwikkeling of groei dan nooit op?

Goede vraag! Zoals alles in de natuur is alles ‘circulair’. Je komt in de natuur geen oneindige dingen tegen, laat staan in een rechte lijn. Zoals al eerder omschreven geven bomen hun blad af in de winter en houden beren een winterslaap.

Ook jouw leven heeft een cyclus, zelfs meerdere op veel niveaus. Je energiepeil is soms hoog en soms laag. Je slaapt na elke 16 uur wakker te zijn geweest een uurtje of 8 (zeker aan te raden). Onderzoek maar eens wat er gebeurt als je niet luistert naar deze cycli. Dit geldt ook voor langere fases in je leven. Relatie, opleiding, werk of bedrijf… Alles komt ten einde. Wanneer je dit kan zien als groei en ontwikkeling kan je pas echt verder komen in je leven.

Latest posts by gravitymedia (see all)