Overtuigingen

Wat zijn overtuigingen?

Waar geloof jij in? Wat heeft voor jou een bepaalde mate van zekerheid? Geloof je in een God, of juist in helemaal niets?

Een overtuiging (belief in het Engels) is een volkomen abstract iets. Soms wordt het een energievorm genoemd, maar meestal benoemen we het als een gedachte. Alleen zit er een hele wereld verscholen achter deze gedachte.

Aanname of gedachte

We kunnen een overtuiging dan ook zien als een aanname van een persoon of zelfs groep. Woon je in Nederland? Als inwoner van Nederland ‘geloof’ je dit ook. Je ziet en noemt jezelf Nederlander. Vanaf je geboorte is dit zo en je denkt er niet eens bij na. Wel zo handig eigenlijk. Ook in andere landen onderscheid jij je als inwoner van Nederland, land van Gullit en Johan Cruijff.

Maar stel dat jouw overtuiging dat je Nederlander bent begint te veranderen? Wie weet wil je wel minder verbonden zijn met je geboorteland. Wanneer dit gebeurt verandert je perceptie vanuit de gewijzigde overtuiging. Wellicht voel je meer binding met Europa. Of stel dat je een partner uit een ander land ontmoet en je gaat verhuizen. Dat zet jouw overtuigingen behoorlijk overhoop!

Het veranderen van een overtuiging

Een heel krachtige tool is het managen van een overtuiging. We hebben er ontelbaar veel, over alles wel zo’n beetje. Maar het mooie is, is dat we ze kunnen onderzoeken en veranderen.

Het veranderen of omdraaien van een overtuiging geeft als resultaat dat je perceptie direct verandert. Wanneer jij denkt dat je het niet waard bent om makkelijk een baan te vinden, dan ervaar je dit zo. Als je gaat kijken wat de oorzaak is van deze ‘belemmerende overtuiging’, dan kan je ook aanpassen. Zo vind je ineens wel snel die baan!

 

Latest posts by gravitymedia (see all)