Coaching

Wat is coaching?

Coaching is een verzamelnaam voor diverse vormen van interventie. We kennen allemaal de coaches uit de sportwereld. Louis van Gaal en Dick Advocaat behoren tot de top van de Bekende Nederlanders. Maar ook succesvolle mensen uit de hockeywereld, of bijvoorbeeld zwemmen genieten een bekende status.

Wat doen deze mensen eigenlijk? In een voetbalelftal is de trainer/coach verantwoordelijk voor de prestaties van de spelers. Iedere speler heeft een rol in het team en de coach zorgt voor de balans. Wanneer de sporter aan het begin staat is er meer interventie op de basisvaardigheden nodig. Later gaat het meer om de rol in het team of systeem.

Coaching voor mensen of bedrijven

Hoe kunnen we een coach nu makkelijk uitleggen? Laten we eens kijken naar de analogie in de sportwereld.

Elke persoon heeft een aantal skills en vaardigheden. Maar ook een persoonlijkheid en een achtergrond of verleden. Wanneer je in jouw leven vooruit wil, of een prestatie wilt neerzetten, dan heb je al je vaardigheden nodig. Maar je neemt je persoonlijkheid en achtergrond hierin mee. Dat zet je niet even aan de kant.

Een goede coach kan voor jou de sleutel zijn om jouw hele ‘systeem’ in te zetten voor jouw doelen. Hoe kan een coach dat doen?

  • Je doelen haalbaar stellen of in een ander perspectief plaatsen
  • Jouw vaardigheden belichten en nog sterker maken
  • Je helpen om een nieuwe richting in te slaan en dit pad helder maken
  • Als spiegel optreden omtrent je levensvragen
  • Een schop onder je kont uitdelen wanneer je dat nodig hebt

Coaching betekent dus een beetje met de billen bloot en kwetsbaar zijn. De coach weet dit en zal je een veilige omgeving bieden hiervoor. Voel je dit niet? Wegwezen dan!

Achter elke goede coach staat een andere goede coach!

Coaching voor iedereen

Coaching is voor iedereen! Een succesvolle sportcoach heeft een sparringpartner. Niet om de perfecte penalty te kunnen nemen, maar als spiegel voor zijn of haar eigen proces. Elke coach leert van elke cliënt en andersom. Dat maakt dit werk en beroep zo waardevol.

Moet iedereen dan aan de coach? Ja en Nee! Ik ben van mening dat je met zekerheid af en toe een coach kan gebruiken. Maar alleen als je echt iets wilt bereiken. Ben je van plan vooral te lopen klagen en wil je bevestiging dat je een slachtoffer bent? Dan heb ik nieuws voor je; coaching is niets voor jou…

Laatste berichten van gravitymedia (alles zien)