Tuln alound please

Denk je aan Thailand, dan denk je wellicht ook al aan Thaise massages.

Voor minder dan € 10,00 kan je overal een massage boeken langs de weg of in een hotel. Maar ook hangt er een bepaalde mystiek rond het thema. Interessant om te kijken of je er ook iets van kan leren.

Vooropgesteld, ik ben een grote fan van massages en probeer de maanden dat ik in Thailand ben ook regelmatig een massage te nemen. Dit zijn de lessen die ik ervan leerde in de afgelopen jaren.

1. Je moet afrekenen met de vooroordelen

Zeg je massage in Thailand, dan wek je bij veel mensen een verkeerd beeld op. De associatie met een vrolijk einde is gewoonweg niet correct. Hoewel je in Bangkok bepaalde ‘parlours’ kan vinden zijn verreweg de meeste shops heel netjes en niet gediend van bepaalde verzoekjes.

Ik ken iemand die om deze reden verzwijgt af en toe een massage te nemen. Hij wil de associatie niet hebben. Probeer voor jezelf altijd de vraag te stellen of je ergens voor gaat staan, ondanks de vooroordelen die andere mensen hebben. Als jij weet hoe het echt in elkaar steekt, waarom zou je het dan verstoppen?

2. Kies niet voor de eerste de beste

Je vindt bijvoorbeeld massageshops in alle maten en soorten. Langs de kant van de weg, in luxe hotels en resorts en in de stad. Elke shop heeft zijn eigen dynamiek.

Kijk vooral goed rond voordat je kiest. Het aanbod van vrijwel elk product is in vele vormen verkrijgbaar. Zo heb je massages in ongeveer een woonkamer met huilende kinderen op de achtergrond, of een luxe eigen kamer met airconditioning en fijne pingelmuziek.

Het grappige is dat je echter meestal niet meer betaalt voor een luxere omgeving. Natuurlijk betaal je in een luxe hotel iets meer, maar je hebt uitstekende opties op andere plaatsen. Dit geldt ook voor de aanschaf van bijvoorbeeld software, diensten of producten. Eet jij bijvoorbeeld altijd het beste in het duurste restaurant?

Het meest idyllisch lijkt een massage op het strand. Ik kan je uit ervaring vertellen dat dit de slechtste keuze is die je kan maken. Het zand schuurt te veel en de afleiding bij de masseuse en bij je zelf is groot. Weer een mythe om zeep geholpen.

3. Ervaar eerst voordat je een mening vormt

Refererend aan punt 1, er is veel oordeel over dingen waar men niets vanaf weet. Als je vraagt of ze zelf ooit een massage hebben gehad is het antwoord bijna altijd nee.

Natuurlijk heb ik ook een mening over zaken. Maar elke keer word ik er ook weer aan herinnerd hoe weinig we eigenlijk dingen weten zonder ze ook echt ervaren te hebben.

Het laatste wat je moet doen is in discussie gaan, tenzij je een significant belang hebt in jouw standpunt. Maar aangezien ik geen aandelen in massageshops in Thailand heb (nergens ter wereld overigens), ga ik er niet meer over in discussie met mensen. Ik laat het belerende achter me en nodig ze uit zelf eens een massage te boeken.

Het zijn drie inzichten die niet heel spannend zijn, of life-changing. Maar hopelijk steek je er iets van op.

Latest posts by Maurice van den Heuvel (see all)