Ik snap er al een tijdje geen bal meer van

Ik snap iets niet. Ik snap werkelijk iets niet. Ik kan nog een tijdje aanmodderen ermee, maar blijkbaar is de tijd gekomen om er nog tijdig iets mee te doen.

Gebrek aan TIJD

Waarom heeft iedereen toch zo’n chronisch gebrek aan tijd tegenwoordig? Het is een aandoening van deze maatschappij, maar waarom? Waarom hebben we een tekort aan tijd in ons leven?

Alles gaat sneller, makkelijker en directer. De winkels zijn langer open. We kunnen alles thuis laten bezorgen en een werkster voor de huishouding kunnen we betalen. En anders hebben we wel een automatische stofzuiger.

Op het werk zijn we als de dood voor de deadlines en meten we elke beslissing of verandering af aan een tijdspad. Zelfs voor echt belangrijke zaken in onze onderneming nemen we geen tijd genoeg. Dan reserveren we in onze agenda een krap uur voor belangrijke afspraken, zoals het aannemen van nieuw personeel. Of denk jij dat een klant het niet voelt als je geen tijd voor hem hebt?

Gezelligheid kent geen tijd

Uitspraken zijn van alle tijden. Maar als je je verdiept in de uitspraken met het thema tijd erin, dan wordt het een beetje lachwekkend. Dan besef je dat tijd niets voorstelt. Dat tijd geen enkele concrete waarde heeft en dat je ermee kan doen wat je wilt. Dat het slechts een uitdrukking en resultaat is van jouw keuzes.

Is dit lastig te begrijpen? Ja absoluut. Daarom worstelen we er ook zo mee. We zijn opgevoed en geconditioneerd met de opvatting dat tijd schaars is. Of dat tijd geld is. Wat een onzin allemaal. Gezelligheid zou geen tijd kennen? Dan stem ik bij de volgende verkiezingen op de Partij voor de Gezelligheid.

Tijd heb je en tijd maak je

Voor mijn bedrijf wil ik graag met ondernemers praten. Niet alleen om zaken te doen, maar ook omdat ik nu eenmaal een zwak heb voor mede-ondernemers. Ik vind jou gewoon heel interessant om mee te praten en om iets van elkaar te leren.

Momenteel zit ik in een uitgaande flow en spreek ik behoorlijk wat ondernemers. Maar ik hoor vaak: “eigenlijk heb ik hier geen tijd voor”. Maar hoe komt dat nou? We zijn toch allemaal vrij om onze tijd in te delen? Daarvoor hebben we toch een vrije wil gekregen? Klagen dat je geen tijd hebt voor de belangrijke zaken in jouw leven (vrije tijd, gezin, gezondheid) moet nu toch echt eens afgelopen zijn.

Hoe maak je tijd voor jezelf?

Een cursus time-management is heel nuttig. Maar alleen voor mensen die weten waarom ze een chronisch gebrek aan tijd ervaren. Anders volg je net zo goed een cursus beleggen in aandelen waneer je straatarm bent. Dan ben je zaken aan het leren waar je niets aan hebt. Hoezo zonde van je tijd.

Tijd maak je of tijd heb je, dat mag je zelf bepalen. Er is namelijk geen verschil. Jouw beleving van tijd is namelijk het directe gevolg van de keuzes die je maakt. Kies je ervoor om tijd te hebben voor belangrijke zaken? Dan zal de tijd er direct de ruimte voor maken. Geloof jij dat je ergens geen tijd voor hebt? Dan wordt dat gat onmiddellijk opgevuld met andere zaken.

De tijd is nog niet rijp?

Of jij ergens klaar voor bent is ook een keuze die je maakt. Vaak leggen we het buiten ons zelf neer, want ‘de tijd zou nog niet rijp genoeg zijn’. Pas als we ons realiseren dat het niet aan de tijd ligt, maar aan onze eigen keuzes kan je het pas veranderen. Of accepteren, want ook die keuze is prima.

Ben jij klaar voor een verandering in je leven? Als de tijd nog niet rijp is kan je beter kijken wat er in jou nog niet klaar voor is.

Stop met excuses en doe er wat aan

Nodig ik jou uit voor een kop koffie, maar heb je geen tijd? Of vraagt je partner alweer om wat meer tijd aan jullie relatie te besteden? Breng jij je kinderen nooit meer naar het sportveld op zaterdag?

Verschuil je dan vanaf NU niet meer achter de tijd. Elke keer dat je tijd tekort komt sta je even stil (tip!) en besef dan wat er werkelijk aan de hand is. Wat is het werkelijke tekort? Interesse? Prioriteit? Verkeerde keuzes gemaakt gisteren, vorig jaar of in je jeugd? Dan heb je geen tijd meer te verliezen en maak een nieuwe keuze. En spreek dan uit waar het werkelijk om gaat.

Heeft dat dan geen consequenties? Gelukkig wel zeg. Stel je voor dat er niets zou veranderen. Dat je voor eeuwig een tekort aan tijd zou ervaren? Hoe groot kan de contradictie zijn?

Hulp nodig? Bel of mail me, ik maak graag wat tijd voor je vrij. Of begin met het downloaden van mijn nieuwe e-book. Het geeft je veel informatie over mijn revolutionaire FCO coachings methode. Daarmee kunnen we echt aan de slag om jouw leven te veranderen.

e-book 'Uit de Gouden Kooi'

  • Geen tijd voor echt belangrijke zaken?
  • Zit je in een Gouden Kooi zonder uitweg?

Download nu gratis het e-book om eindelijk je leven te veranderen. Heb je behoefte aan echte veranderingen die bij jou passen? En wil je dit bereiken op een eenvoudige manier?

Ontdek alles over het transformerende FCO model van Maurice van den Heuvel. Speciaal geschreven voor ondernemers, maar toepasbaar op elke situatie.

Laatste berichten van Maurice van den Heuvel (alles zien)