Als het ondernemen niet meer leuk is

Je bent ondernemer en eigenlijk vind je er geen bal meer aan. Of je merkt na jaren werken en ploeteren dat het toch niet is wat je wil. Sterker, blijven ondernemen is eigenlijk geen optie meer. Hoe ga je dat verkopen aan jezelf en je omgeving?

Waarom je ondernemer bent geworden

Ondernemen is prachtig. Vrijheid, geld verdienen, aanzien… Er zijn redenen te over om voor jezelf te beginnen. Maar soms voel je het niet meer. De acties de je onderneemt werken niet, je personeel loopt weg of de ziekmeldingen vliegen je om de oren. Dan weet je plotseling niet meer waarom je ooit zelfstandig bent geworden.

Veranderingen zijn klote. Het is de enige zekerheid die je hebt; dat alles verandert, maar het doet soms verrekte pijn. Dan heb je alles zo mooi voor elkaar en dan stort het in of merk je dat het je geen plezier meer brengt. Dat je gemoed verandert is pijnlijk, maar onvermijdbaar. Maar ondernemers zijn mensen en dus gaat jou dit ook gebeuren of is het al keihard aan de gang.

“Jij mag stoppen of veranderen als ondernemer”

Ik ben tig jaar geleden zelfstandig geworden om alle redenen die je kan bedenken. Ik wist het allemaal beter, had een autoriteitsprobleem, wilde geen dagen van mijn leven meer opofferen voor de weelde van iemand anders. Ik wilde meer vrije dagen en had ook nog wel ergens een bewijsdrang aan anderen dat ik het kon. Maar wat is daar nu allemaal van over?

Ik had het zo ongeveer allemaal. Een meer dan riant inkomen, alle vrijheid van de wereld en ondertussen was iedereen er wel van overtuigd dat ik mijn zaakjes goed voor elkaar had. Maar de uitdaging was weg. Mentaal en lichamelijk werkte het ook niet in mijn voordeel en ik kreeg alles keihard op mijn bord gesmeten. Drie maanden als een dood vogeltje op de bank en pas na een rustperiode back on track.

Stoppen als ondernemer is nooit bij me opgekomen. Maar veranderingen wilde ik al langer, maar ik zag gewoon de weg niet voor me. Na de breakdown werd het eigenlijk erger. ‘Zonder dat ik er ook maar iets voor deed’ verdubbelde twee jaar lang mijn omzet. Dus werd er nog meer van me gevraagd. En de drang om te stoppen werd alsmaar groter, maar het offer werd ook groter.

Soms verschijnt de opening als vanzelf

Hoe het komt weet ik niet meer. Maar 2 jaar later knakte er iets bij me. Ik wist: als ik dit blijf doen gaat het niet goed komen met me. Dan heb ik AB-SO-LUUT niet gedaan wat ik graag met mijn leven wilde doen. En ergens in die periode was dat onverteerbaar gebleken.

En dat kan jou als ondernemer ook gebeuren. Sterker nog, ik GUN jou een zelfde ervaring. Dat je het ondernemen an sich héél scherp onder de loep neemt. Dat je met de neus op de feiten wordt gedrukt dat je het niet allemaal ‘Taken for Granted’ moet verklaren. En dit gevoel is een sluipmoordenaar, plotseling voel, zie en proef je het. En ik hoop echt dat je het niet negeert.

Jouw leven, jouw bedrijf, jouw keuze

Vermoedelijk zijn al een behoorlijk aantal lezers afgehaakt. Dan hebben ze geen affiniteit met wat ik wil vertellen. Maar als je ergens een lampje ziet branden, als je het lef hebt de vraag ‘of je het ondernemen nog wel zo leuk vindt’ bij jezelf durft te stellen, dan behoor je echt niet tot een elitaire groep.

Als je bijvoorbeeld een podcast van een bijzonder ervaren businesscoach als Eelco de Boer luistert hoor je ook van hem dat er veel lijden is onder de zelfstandigen in ons land. Niet zozeer dat er geen omzet is, maar gewoonweg omdat de keuzes van toen niet meer passen. Je bent dus niet de enige als deze blog je raakt.

Verandering is (niet) moeilijk

Een nieuwe weg inslaan is moeilijk en ook weer niet. Starten, of juist eerst met iets stoppen, doe je gewoon. Het is een besluit en die maak je in een split-second. De weg daarna is vol obstakels, maar als je blijft lopen meer dan de moeite waard.

Misschien kom je nooit aan bij een einddoel, is blijven lopen wel datgene wat jou gelukkig maakt, ook al zie je het (nog) niet. Maar blijf lopen, neem een afslag als je wilt, maar kijk niet meer om, alleen maar als je er om kan lachen.

Hulp is altijd om de hoek. In de vorm van een partner, een boek, een cursus of tijdens een sabbatical. Lees een paar artikelen van mij of doe wat je wil, maar neem je leven niet For Granted. Jij als ondernemer mΓ‘g je werk niet meer leuk vinden. Het hoeft niet te blijven duren en mΓ‘g veranderen als jij daar behoefte aan hebt.

Als ondernemer heb je van niemand toestemming nodig, het is JOUW besluit en van niemand anders!

Laatste berichten van Maurice van den Heuvel (alles zien)