In 3 stappen je hoogste potentieel leven

Laatst was ik in gesprek met een dame over welk werk nou echt bij je past. Hoe kies je nu voor de juiste baan of carrière?

Laten we voorop stellen dat maar weinig mensen echt hun passie leven en volgen. Dat komt onder meer door onze opvoeding, het onderwijs en de resultaatgerichte maatschappij. Maar steeds meer gaan we voelen dat er in ons leven iets ontbreekt. Kijk maar om je heen.

Je voelt dat een ander leven mogelijk is. Je voelt dat je niet je hoogste potentieel leeft. Maar waarom komt het er dan niet uit? Waarom is het zo moeilijk om die stappen te zetten? Omdat je je werkelijke potentieel waarschijnlijk nooit gekend hebt.

Gevolgen van niet je ware potentie kennen

Iedereen heeft ergens contact met de ware potentie in zichzelf. Hoe meer we groeien des te vaker komen we met deze ware potentie in contact. Een film of inspirerend boek wakkert dit gevoel ook aan.

Het gaat knagen. Je wéét dat er iets meer is, dat je leven er ook anders uit zou kunnen zien. Maar hoe en wat is nog onduidelijk voor je. Dat geeft niets, jouw ware potentie heeft alle geduld van de wereld.

Maar jij hebt wel het gevoel dat je tijd wegtikt. Dat je maar één leven hebt en dat het langzaam aan je ontglipt. En dat doet ergens pijn. Dat gevoel druk je maar liever weg omdat je er niet klaar voor bent. Maar iedereen is altijd klaar voor een verandering. Alleen moet het je nog verteld worden.

Stap 1. Erkennen en accepteren

Als jij voelt dat er meer uit het leven te halen is, dan ben je al gestart met erkenning. Erkenning dat je andere keuzes in je leven kan maken. Maar wellicht voelt dit nog een beetje wankel.

Het ene moment zie je een glanzende toekomst voor je en het volgende moment is het als sneeuw voor de zon verdwenen. Dan spreek je een vriend en die vertelt over een collega die ontslag heeft genomen voor een wereldreis. Of om een eigen bedrijf te starten. Dan komt bij jou die jaloezie weer opduiken. Hoe vervelend.

Je kan deze signalen compleet negeren. Dan loop je hard door en ontkent alles en je gaat door met je leven op wilskracht. Dit blijf je volhouden tot het volgende moment van jaloezie.

Of je gaat eens stil zitten en echt kijken wat er zich telkens aandient. Wat al deze signalen jou willen vertellen. Heb jij daar wel eens tijd aan besteed?

Dan komt de acceptatie dat jouw leven het gevolg is van de keuzes die je tot nu toe hebt gemaakt. Dat onder ogen komen is o zo lastig. Maar ook bevrijdend. Deze acceptatie bevrijdt je van de omstandigheden dat je een slachtoffer bent. Niet meer een slachtoffer zijn biedt jou alle perspectieven je leven te veranderen.

Lees ook mijn blog over Ho’oponopono voor meer informatie over zelf-acceptatie.

Stap 2. Verantwoordelijkheid nemen

Als je accepteert dat jouw leven een gevolg is van de keuzes die je maakt kan je verder gaan onderzoeken wat je nu echt wilt. Jij bent namelijk niet de enige die de gevolgen van jouw keuzes ervaart.

Je werk, je gezin, je vrienden enzovoort zijn in jouw leven gekomen als gevolg van die keuzes. Het is aan jou om te bepalen of je dit leven in stand wilt houden. Als je graag de dingen in je leven verandert dan moet je ook aanvaarden dat dit gevolgen heeft voor anderen.

Verantwoordelijkheid nemen doe je door stap voor stap jouw keuzes te bekijken. Nieuwe keuzes hebben gevolgen voor jou en je omgeving. Daar kan je niet aan ontsnappen. Maar die gevolgen zijn doorgaans positief van aard als je kiest om naar je hoogste potentieel te leven. Je plannen en dromen zullen zich makkelijker manifesteren.

Stap 3. Nieuwe keuzes maken

Wanneer je je oude leven grondig hebt onderzocht wordt het tijd voor nieuwe keuzes. Dit is de leukste fase.

Nu je minder slachtofferschap accepteert ga je als vanzelf een ander leven leiden. Je kan zelfs niet meer terugvallen in oude patronen. Dat is gewoon geen optie meer. Langzaam maar zeker zullen de dingen op hun plek gaan vallen en is je nieuwe realiteit opeens heel gewoon.

Dit gaat niet in één keer. Hoewel de aanleiding vaak een schokkende gebeurtenis is (denk aan een scheiding, ontslag of burn-out) zal je nieuwe leven zich langzaam aandienen. Waarom? Omdat niet alleen jij je aanpast, maar dit geldt ook voor jouw omgeving. Je werk, je partner en kinderen en alles en iedereen. Dit heeft gewoon even tijd nodig.

Zo krijg je wellicht nieuwe vrienden, kijk je minder televisie en maak je opeens reizen naar een heel ander land. Of je krijgt een nieuwe werkomgeving met meer vrije tijd en fijne collega’s. Maar ook nu weer zal je beseffen dat deze realiteit een gevolg is van de keuzes die je maakt.

Freedom for Creation by Ownership

Het FCO-model staat voor Freedom for Creation by Ownership.

Hierin worden de drie krachten gebundeld om jouw leven opnieuw te vormen. In staat zijn om je leven zelf vorm te geven is de ultieme vorm van vrijheid. En je doet dit in de drie stappen die ik hierboven beschreven heb. Telkens opnieuw en opnieuw.

Ben je dan nooit klaar? Jawel hoor. Op een gegeven moment ben je er even klaar mee. Totdat je er niet meer klaar mee bent en dan begint het weer opnieuw. Wat is het nut hiervan? Dat weet je niet. Zie het als een groeiproces. Groei is de drijfveer van iedereen. En groei gaat NIET over meer geld of meer macht. Maar groei gaat over dichter bij jezelf komen en zo je hoogste potentieel bereiken.

Interesse om dit samen met mij te doen?

Laat je gegevens hieronder achter of contacteer mij via WhatsApp of telefoon. We nemen dan rustig de tijd om jouw mogelijkheden en knelpunten te bespreken. Wie weet kan ik jou helpen deze stappen te doorlopen en je mooiste leven vorm te geven.

Laatste berichten van Maurice van den Heuvel (alles zien)