Ho’oponopono – ruimte maken met hulp uit Hawaï

In maart 2018 zat ik op een Thais eiland en las ik een boek waarbij ik het direct zeker wist. Dit boek verandert mijn leven. Zoveel eenvoud en zo’n diepgang. Waarom is dit geen universele waarheid?

Ik las het boek ‘Zero Limits‘ van Joe Vitale. Vitale beschrijft de methode van Ho’oponopono (ho-o-pono-pono), wat letterlijk rechtzetten of corrigeren betekent. In dit boek lees je de geschiedenis en theorie achter deze krachtige manier om ruimte te scheppen in jouw leven en in dat van anderen.

Ho’oponopono komt oorspronkelijk uit Hawaï en is een erg oude geneeswijze. Van origine werd dit door opgeleide medicijnmannen toegepast om mensen te genezen. In de loop der tijd is het getransformeerd tot een eigentijdse techniek en door iedereen te leren en te gebruiken.

Hoe werkt Ho’oponopono?

Door Ho’oponopono toe te passen maak je Onmiddellijk ruimte in je leven. Je kan het heel eenvoudig toepassen op jezelf of in relatie met anderen. Je doet dit door met een intentie de volgende zinnen uit te spreken:

  • Het spijt me
  • Vergeef me
  • Ik hou van je
  • Dank je wel

Er is niet een bepaalde volgorde, met name de laatste twee zinnen worden wel eens omgekeerd gebruikt. Hoe vaker je het doet, des te krachtiger het werkt voor vrijwel iedere situatie. Je kan het zachtjes doen tijdens een moeilijk gesprek, of op een moment dat je alleen bent.

Ho’oponopono in de praktijk

Laatst was ik met een cliënt in gesprek en hij ervoer allerlei negatieve emoties die tussen hem en zijn groeistap zaten. Hij zag ze letterlijk voor zich staan en de weg blokkeren. Ik nodigde hem uit om de Ho’oponopono techniek toe te passen op de negatieve stemming. Bij het uitspreken van elke zin voelde hij meer ruimte ontstaan. Nadien merkte hij veel meer ruimte om naar zijn groei te kijken.

Wanneer ik zelf in een angst schiet dan kan ik mezelf enorm belemmerd voelen. Ik ervaar dan weinig focus en er komt weinig uit mijn handen. Ook ben ik me minder bewust van mijn omgeving en zo neemt het gevoel van angst alleen maar toe.

Sinds ik dit boek heb gelezen (sterker nog, ik ben het direct gaan toepassen tijdens het lezen) spreek ik de zinnen uit als ik merk dat ik klem zit of ergens bang voor ben. Soms wel 10 keer achter elkaar. Zonder het te kunnen (of willen) verklaren voel ik me daarna meteen een stuk lichter. Mijn perspectief verandert en alles lijkt meteen minder vervelend of zwaar.

Wat kan jij met Ho’oponopono?

Dit is de meest eenvoudige en krachtige techniek die ik ken om onmiddellijk iets te veranderen. Als je het juist toepast dan werkt het altijd. Het is overigens niet eenvoudig om het verkeerd te doen, want je merkt direct een verandering in je gemoedstoestand.

Tradities uit Hawaï

Ho’oponopono lucht op en verbetert je relatie met iedereen om je heen. Geloof je het niet? Je hoeft geen workshop te volgen om het te ervaren. Heb je ruzie met iemand? Spreek de 4 zinnen uit en merk het verschil. Binnenkort een belangrijke bijeenkomst met een klant of leverancier? Doe de techniek op voorhand 3x en zie de uitkomst van de afspraak met vertrouwen tegemoet.

Ho’oponopono en Your Best Next Step

Deze oude Hawaïaanse traditie voor vergeving behoeft geen verdere instructies. Ik kan je dus als coach of trainer hierin niets leren. Wel opper ik met regelmaat aan cliënten de suggestie de zinnen eens uit te spreken en dan de intentie op het probleem of persoon te richten. Een beetje begeleiding kan helpen in het begin. Maar grote kans dat je direct de zinnen opschrijft voor toekomstig gebruik!

  • Bouw je bedrijf om je leven heen en niet andersom

  • Vrijheid in werk en inkomen als ondernemer. Als jij dit wilt neem je contact met me op. Laten we samen kijken waar we kunnen beginnen.
  • Wees gerust. Ik neem je gegevens niet ongevraagd op in een bestand en respecteer je privacy.
Latest posts by Maurice van den Heuvel (see all)