Hoe de FCO methode jouw leven verandert

Op mijn LinkedIn profiel en website zie je een afkorting staan: FCO methode. Wat is het verhaal hier achter? Ik leg je hier uit hoe het jouw leven zal veranderen.

FCO staat voor de woorden Freedom, Creation en Ownership. Grote woorden, maar hoe plaats je ze hier in de juiste context? Ik leg het je uit in dit verhaal.

Freedom

Vraag een ondernemer naar de diepste motivatie om ondernemer te worden en je komt uiteindelijk op het thema Vrijheid uit. Dit thema kan je lezen als:

  • je eigen tijd kunnen indelen
  • zelf bepalen hoe je je werkzaamheden doet
  • meer invloed hebben op de hoeveelheid geld je verdient

Hoe je het ook noemt, vrijheid is het ultieme doel van de ondernemer. Onafhankelijkheid, controle hebben over je tijd en doen wat je leuk vindt zijn voor jou waarschijnlijk ook herkenbaar en van toepassing.

Maar wat heb je aan deze vrijheid? Wat levert het nou op en wanneer ervaar je vrijheid? Na veel zelfreflectie kom ik tot mijn antwoord. Namelijk: ‘Vrijheid is het gevoel dat je kan creΓ«ren wat je wil, op ieder moment, telkens opnieuw’.

Vrijheid in ondernemen

Wat kan je hier nou mee? Kijk eens naar mijn voorbeeld. Ik doorloop al jaren (tot voor kort onbewust) dit proces en wat is het resultaat?

Ik volg mijn passie voor duiken en kan elk jaar minstens 4 maanden naar Thailand om duikles te geven. Dit staat mijn ondernemerschap niet in de weg, sterker nog, het vergroot mijn gevoel van ondernemer zijn. Hierdoor word ik nog creatiever en gemotiveerder mijn vermogen om op mijn manier te ondernemen te vergroten.

Als je maar diep genoeg graaft kom je uiteindelijk op dit punt uit. Waarom? Omdat dit punt je gevoel van eigenwaarde versterkt. Hierdoor voel je je weer ondernemer en vormgever van jouw leven.

CreΓ«ren wat je wil

Met vrijheid koop je niets. Het levert je niets op, enkel een kortstondig euforisch moment. Stel dat je ontslag hebt genomen bij je werkgever? Is dat vrijheid? Ja! Maar voor hoe lang? Wat is het echte verlangen? Dat de toekomst weer ongeschreven is en er zich nieuwe avonturen kunnen aandienen. Dat je weer iets nieuws in je leven kan ervaren.

Helaas gebeurt dat niet bij iedereen uit vrije wil. Meestal laten we ons leven afhangen van de omstandigheden. Ik ben 5 keer ontslagen en 4 keer koos ik uit angst weer de eerste de beste baan die op mijn pad kwam. 2 halve en 1 complete burn-outs waren het gevolg. Herkenbaar?

Maar bij mijn laatste ontslag deed ik wat anders dan de andere keren. Ik voelde me onzeker over mijn inkomen, maar ik bleef trouw aan een gevoel dat ik toch echt een ander pad moest kiezen. Ik besloot daarom volledig voor mijn business te gaan en niet meer de veiligheid van loondienst op te zoeken. En na deze definitieve keuze vielen veel zaken samen en is de creatie van mijn leven een stuk makkelijker geworden.

Verantwoordelijkheid nemen voor meer vrijheid

Moet iedereen dan maar voor zichzelf beginnen? Nee absoluut niet zeg. Stel je voor.

Maar wat ik heb gedaan is kijken naar de patronen in mijn leven. Ik werd diverse keren ontslagen en ik begreep niet waarom. Het lag ook niet aan mijn functioneren volgens mijn voormalige managers. Wel heb ik een probleem met autoriteit en de dingen niet kunnen doen op mijn manier. Dat voelden de bedrijven feilloos aan en daarom namen we afscheid van elkaar.

Ownership (verantwoordelijkheid) aangaan helpt je enorm om je verleden te verklaren en vanuit deze kennis nieuwe stappen te nemen. Hoe meer je dit toepast des te groter je vrijheid van handelen wordt. Je zal merken dit een cyclus is die nooit stopt en jouw vermogen om dat te creΓ«ren wat je wil vergroot.

Freedom for Creation by Ownership

Is dit een makkelijk proces? Doe je dit maar eventjes? Niet bepaald. Mij kostte het talloze trainingen en vele reizen om tot dit inzicht te komen. Maar wat levert het mij op?

Het resultaat van telkens dit proces doorlopen is dat ik nu op een punt ben gekomen dat ik andere ondernemers kan helpen op deze weg. Ik zat in september in Toulouse om met andere ondernemers focus en inspiratie op te doen en binnenkort boek ik weer een aantal maanden Thailand.

Ik geef trainingen aan mensen die werk zoeken of mensen die leuker werk willen vinden. Ik ben in gesprek met ondernemers om een duikreis te organiseren voor persoonlijke ontwikkeling en leiderschap. Hoe fijn is het om jezelf opnieuw uit te vinden op een tropisch eiland, voor dezelfde prijs als een week in een muf zaaltje in een hotel op de Veluwe?

Onderzoek steeds wat belangrijk voor jou is. Gaat het bij jou om het geld wat je verdient of de macht over je personeel? Onderzoek dan opnieuw. Het succes van je leven hangt namelijk af van de mate waarin jij jouw leven de vorm kan geven die bij je past.

Kom je tot de conclusie dat veel geld verdienen de maatstaf voor jou is? Wees dan gelukkig als miljonair. Heb jij graag een imperium met veel bedrijven en personeel? Ook prima, dat meen ik echt. Maar je kan dit pas echt goed weten als je het onderzocht hebt bij jezelf.

Echte vrijheid ervaren

Ik ben jaloers op mensen die weten wat ze willen en doen waar ze goed in zijn. Na vele zoektochten ben ik echter hier waar ik nu ben. En ondanks een onzekere uitkomst voel ik me veel vrijer in ondernemen sinds ik mijn vorige bedrijf heb verkocht. Het geld en de verkoopscore was niet meer leidend voor mij.

Nu kan ik meer kiezen dat wat bij mij past. Andere ondernemers helpen in dit proces is een belangrijk onderdeel daarvan. Voel jij je geΓ―nspireerd door andere mogelijkheden? Zit jij in een gouden kooi en wil je een weg naar buiten?

Ik kan je hierbij helpen. Met de FCO methode kan je dit proces niet mislopen en ga je andere mogelijkheden zien. Stuur me een bericht of bel me op 06 52 62 47 72. Samen spreken we jouw beste traject door.

  • Bouw je bedrijf om je leven heen en niet andersom

  • Vrijheid in werk en inkomen als ondernemer. Als jij dit wilt neem je contact met me op. Laten we samen kijken waar we kunnen beginnen.
  • Wees gerust. Ik neem je gegevens niet ongevraagd op in een bestand en respecteer je privacy.

Laatste berichten van Maurice van den Heuvel (alles zien)