Jouw volgende klant bestaat al!

Als ondernemer wil je vooruit. Je wilt kunnen doen waar je goed in bent. Daarnaast wil je zelf je richting en koers bepalen. En natuurlijk wil je een inkomen genereren uit je business. Anders kan je je beter bij een vrijwilligersorganisatie aansluiten. Dit inkomen ontstaat uit het hebben van betalende klanten.

Jouw volgende klant bestaat al

Hoe oud is jouw klant of koper gemiddeld? Ik durf er een gratis consult om te verwedden dat jouw volgende betalende klant al ergens rondloopt. Zoekende is naar jouw product of oplossing voor zijn/haar problemen. Besef dan dat deze persoon of organisatie al bestaat! Enkel de verbinding tussen jou en de klant moet nog gemaakt worden. Hoe voelt dit? Voelt de volgende klant al een stapje dichterbij? Ik hoop het voor je.

Iedereen consumeert en doet elke dag wel een aankoop. Vaak kopen we dezelfde producten in de ons bekende winkels en bij de webshops. Maar wat als je een nieuw product of dienst nodig hebt? Hoe bepaal je dan waar je naar toe gaat of met wie je in zee gaat? Hierover bestaan kilometers boeken en wetenschappelijke onderzoeken, maar laten we eens kijken op een dieper niveau.

Twee makelaarskantoren

Stel je eens twee makelaarskantoren voor. Ze opereren in het zelfde gebied en hebben een gelijkwaardig aanbod van huizen. Beiden voldoen aan alle keurmerken en hun huisstijl is hip en aangepast aan de huidige tijd. Kortom, objectief is er geen reden om voor de een of voor de ander te kiezen. Hoe komt het dan toch dat je een voorkeur voor een bepaald kantoor hebt? Waarom verkoopt kantoor A heel goed en kantoor B stukken minder?

In je antwoorden kom je waarschijnlijk tot de conclusie dat het om netwerken gaat, of om details. Dat klopt natuurlijk helemaal. Elke organisatie moet alle aandacht geven aan de ultieme marketingmix en communicatie. Maar vaak is hiermee niet alles te verklaren. Net als dat in een straat de ene kroeg stampvol zit en in de andere kroeg alleen wat aangetrouwde familieleden. Heeft dit te maken met het biermerk en de muziekkeuze? Ja, speelt mee, maar ik vind het interessanter om wat verder te kijken.

De verbinding met je klant

Psychologen zijn het allemaal met elkaar eens. Keuzes worden grotendeels op de automatische piloot gemaakt. Een heleboel factoren die wij niet zomaar kunnen waarnemen zijn van invloed op de keuze van de koper. Maar wat als we nader kunnen onderzoeken waarop wij wel invloed hebben op onze toekomstige klant?

Er loopt namelijk nu al een dun lijntje tussen jou en je volgende betalende klant. Deze lijn is de verbinding tussen twee partijen en jij bent daar onderdeel van. Jij als ondernemer hebt invloed op het verloop van deze verbinding. Laat je hem los of maak je de verbinding sterker door die acties te ondernemen die ervoor nodig zijn?

Commitment met de klant aangaan

Laten we nog eens kijken naar het goedlopende makelaarskantoor en die gezellige volle kroeg. In beide zaken is de eigenaar heel bepalend. De kroegeigenaar staat zelf achter de bar en de makelaar bezoekt zelf met potentiële kopers de huizen. Zij zijn in staat met de klant op een natuurlijke wijze een commitment aan te gaan. Dit voelen zijn klanten en daarom komen ze graag bij deze ondernemer.

Het gaat nog verder. Bij de keuze vooraf waar iemand gaat kopen zal deze persoon al aanvoelen waar hij het liefste koopt. En hij zal al snel kiezen voor de ondernemer die de juiste mindset en dus een open houding heeft. Wellicht heeft deze koper ook al een positief geluid gehoord van een vorige klant, want een goede ervaring wordt snel doorverteld.

Wat nu als jij deze verbinding met je volgende klant nog niet ervaart? Is het dan hopeloos en zal jouw tent nooit vollopen? Wanhoop niet, want gelukkig kan je hier iets aan doen. Makelaar ‘B’ en de eigenaar van de lege kroeg kunnen verschillende acties ondernemen om hun situatie te veranderen.

Acties die leiden tot meer klanten

  1. Optimaliseer en stel bij. Vraag hulp bij het samenstellen van een optimale marketingmix, productafstemming en hoe om te gaan met bijvoorbeeld Social Media. Dit proces stopt eigenlijk nooit.
  2. Onderzoek je mindset en je verbinding met je klanten. Hoe onderhoud jij de onzichtbare verbindingen tussen je bedrijf en de potentiële koper? Ga jij de interactie aan met de klant en hoe reageert hij of zij hierop? Je kent vast wel een coach of trainer die met jou de diepte in wil gaan als je dat vraagt.

Ik kan je ook helpen. Met Your Best Next Step voor ondernemers verbeter je direct jouw relatie met je (potentiële) klanten. Je zet namelijk de volgende stap om beter te worden als ondernemer. Aan de hand van vijf thema’s gaan we kijken waarom je bijvoorbeeld niet meer klanten aantrekt. Met als resultaat dat je weer de keuzes maakt die bij jou passen. Dus ondernemen zoals je het ooit bedoeld hebt.

Ik bied jou een vrijblijvend gesprek aan van 30 minuten. Hierin bespreken we je huidige situatie en vraag, waarna ik je een eerlijke terugkoppeling geef. Je krijgt hiermee een betere kijk op jezelf en op je bedrijf. Hoe nuttig is dat? Je kan direct een gesprek met mij aanvragen.

  • Bouw je bedrijf om je leven heen en niet andersom

  • Vrijheid in werk en inkomen als ondernemer. Als jij dit wilt neem je contact met me op. Laten we samen kijken waar we kunnen beginnen.
  • Wees gerust. Ik neem je gegevens niet ongevraagd op in een bestand en respecteer je privacy.

Laatste berichten van Maurice van den Heuvel (alles zien)